Barricades in de Pijp

31-03-06 Ravage Digitaal

AMSTERDAM, 31 maart 06 – Met het nodige machtsvertoon hebben zo’n honderd krakers vrijdagavond opnieuw bezit genomen van het onlangs ontruimde perceel Van Ostadestraat 137. De stoeptegels werden op ouderwetse wijze gelicht, de straat werd geblokkeerd maar de mobiele eenheid trad niet op.

De herkraak in de Amsterdamse Pijp vond rond negen uur plaats. Om een optreden van de politie te bemoeilijken, werd ter hoogte van de Eerste van der Helststraat een barricade opgeworpen, terwijl er bij de Ferdinand Bolstraat een hekwerk werd neergezet. Er heerste een grimmige sfeer. De eerste agenten ter plaatse werd duidelijk gemaakt dat ze er verstandig aandeden om op gepaste afstand te blijven.

De buurtregisseur van de Pijp, een agent die bemiddelt bij conflicten, stoorde zich niet aan het krakersadvies en betrad op eigen risico het versperde gebied. Het leverde hem een nat pak om, daar de krakers hem bekogelden met water gevulde ballonnen en enkele verfbollen. Hierop hield ook hij het voor gezien.

De woordvoerder van de krakers, getooid met bivakmuts en helm, maakte daarop duidelijk aan de politiecommandant dat de krakers niet uit waren op relletjes, maar als ze het hebben wilden konden ze het krijgen. Het pand werd nu weer bewoond, en daar was het de krakers om te doen. Na een uur werd er een compromis bereikt: de politie zou die avond niet ontruimen als de krakers de versperringen op zouden ruimen. Aldus geschiedde.

Op 21 maart jl. werden onder andere Amstel 4, Bilderdijkstraat 82 en Van Ostadestraat 137 ontruimd. Het pand aan de Amstel is in eigendom van kringen rond de geliquideerde crimineel John Mieremet. Van Ostadestraat 137 is gekocht door de eveneens geliquideerde Evert Hingst. Bij de woning aan de Bilderdijkstraat gaat het om de omstreden speculant Nicolaas Sandmann.

In een verklaring zeggen de krakers het “zat te zijn dat de gemeente zich met haar ontruimingsbeleid in blijft zetten voor de vastgoedmaffia in de stad.” Na de ontruiming van het pand in de Pijp is het pand teruggegeven aan Roger Horn, de compagnon van Hingst. Horn was net als Hingst werkzaam voor Cassius Vastgoed BV. Stroman Andy Groenewoud, directeur van Cassius, is echter in januari voor witwassen veroordeeld tot tweeëneenhalf jaar cel.

De gemeente speelt in deze kwestie “een vuile rol”. “De burgemeester geeft een volslagen idioot signaal af als hij in een tijd van zulke enorme woningnood belastinggeld uitgeeft om panden te ontruimen voor Nederlands beruchtste vastgoed-criminelen”, aldus de krakers.

Met de kraak van Van Ostadestraat 137 in december 2005 vestigde Kraakgroep de Pijp er de aandacht op dat crimineel verkregen zwart geld door investeringen in vastgoed in de volkswijken wordt witgewassen. Volgens de kraakgroep resulteren deze witwaspraktijken in leegstand en verkrotting. De kraakgroep komt hiermee op voor de belangen van de huurders en de woningzoekenden.

This entry was posted in v Ostadestraat 137. Bookmark the permalink.