10-03-05 Beste buren v/v Heijdenstraat

Beste buren

In de nacht van 7 op 8 maart is het pand aan de 2e Jan van der Heijdenstraat 89 in vlammen opgegaan. Doormiddel van deze brief willen wij onze spijt en medeleven met de buurt betuigen. Ook willen wij benadrukken dat de brand, in tegenstelling tot wat de eigenaar beweerd, niet is aangestoken, maar ontstaan is zoals er vele woningbranden dagelijks ontstaan. De bewoners werden in hun slaap verrast door de rook. De keuken stond in brand en hoewel zij nog geprobeerd hebben de brand met brandblussers te bestrijden, bleek dit niet meer mogelijk te zijn. Zij moesten het pand ontvluchten. Door de brand hebben zij hun huis, persoonlijke spullen en hun kat verloren.

Het pand stond, zoals velen van u waarschijnlijk al weten, enige jaren geleden op de nominatie om gesloopt te worden. Bremer, die dankzij zijn positie in de deelraad al vroeg op de hoogte was, kocht het pand in ’99 op toen duidelijk werd dat het sloopbesluit ongedaan gemaakt zou worden. Van af dit moment heeft hij geprobeerd de huurders van het pand weg te krijgen, wat bij de huurders van twee en drie hoog ook daadwerkelijk gelukt is. Aangezien het niet lukte de bewoner van één hoog en de begane grond weg te krijgen bleven de bovenste twee etages leeg staan.

Deze etages zijn in maart 2002 gekraakt en in oktober na een juridische procedure ontruimd. Bremer heeft toen het pand illegaal gesplitst en de woningen uitgesloopt en onbewoonbaar gemaakt waarna deze weer langdurig leeg stonden. Om deze reden werden twee en drie hoog in 2003 opnieuw gekraakt. Na de kraak hebben de bewoners de meest noodzakelijke voorzieningen herbouwd en ondanks de tegenwerking van de eigenaar ook het water weten aan te sluiten.

Kraakgroep de Pijp betreurt deze brand, net als ze andere woningbranden betreurt. We willen benadrukken dat een brand alleen maar slachtoffers maakt en dat bewoners er nooit baad bij hebben als hun woning uitbrand. We hopen doormiddel van deze buurtbrief helderheid te geven van de positie van de kraakgroep.

Met vriendelijke groet,

Kraakgroep de Pijp

Molli Chaoot

Van Ostadestraat 55hs

1072 SN Amsterdam

This entry was posted in Kraakgroep de pijp. Bookmark the permalink.