Herkraak Ceintuur-Dusartstraat

Woensdag, 15 maart 2000

Gisteren werden de gekraakte panden op de hoek Ceintuurbaan/Dusartstraat in Amsterdam ontruimd. De eigenaar en stadsdeel zijn van plan de panden te slopen en er en parkeergarage en luxe appartementen te bouwen. De plannen zijn echter nog niet rond en dus hebben een grote groep krakers de panden herkraakt.

De krakers die de panden op 17 oktober vorig jaar in gebruik namen zijn sinds die tijd in een juridisch gevecht verwikkeld met stadsdeel en eigenaar. Verscheidene bezwaarschriften tegen sloop- en bouwplannen werden afgewezen, andere zijn nog in behandeling. Verder loopt er nog een beroepsprocedure bij de Raad van State en is de laatste huurder er nog niet uitgeprocedeerd. Dit zijn 3 goede redenen om te wachten met ontruiming en sloop, maar hier dachten de gemeente en eigenaar anders over. De panden werden gisteren ontruimd.

De (ex)bewoners zijn woedend en met hen de hele buurt en mede-krakers. De panden bieden op dit moment een troosteloze aanblik en in principe blijft dit zo tot de panden daadwerkelijk gesloopt mogen worden. Dit houdt de eigenaar echter niet tegen om alvast de panden uit te slopen en dus onbewoonbaar te maken. Dit brengt een groot risico met zich mee ten gevolge van het vrijkomende asbest. Een volledig asbestdak is al naar beneden gekomen.

Al met al genoeg reden voor een herkraak! De krakers spannen per direct een executiegeding aan om vroegtijdige ontruiming te voorkomen. Wij verwachten dat de gemeente en justitie zich hiernaar schikken, en eisen:

  • GEEN SLOOP VAN BEELDBEPALENDE PANDEN IN DE PIJP
  • HET BEHOUD VAN GOEDKOPE WONINGEN OP DEZE LOCATIE
  • GEEN ONTRUIMING¬†CEINTUURBAAN 240-244 EN DUSARTSTRAAT 13
This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.