Krakers stellen vastgoedwitwasser aan de kaak

Artikel uit Ravage Digitaal

AMSTERDAM, 16-03-06

Een groep Amsterdamse krakers heeft donderdagmiddag 16 maart een protestactie gehouden voor de kantoorvilla van Roger Horn, directeur van C.C. Faas Vastgoed. Zij lieten in de hoedanigheid van “AT6, de zender van de toekomst” zien hoe deze directeur, tezamen met vrouwe Justitia, waarschijnlijk de volgende slachtoffers zullen zijn van een liquidatie-reeks in het criminele circuit.

De kortstondige theatrale actie werd omgeven met stemmige rouwmuziek. Een presentator van de fictieve lokale tv-zender “AT6” las het nieuws voor dat Roger Horn en vrouwe Justitia zojuist waren doodgeschoten. Vervolgens werd de vermoorde Horn geïnterviewd, waarna het gezelschap weer uit de Apollolaan vertrok, de spandoeken, linten en het “zwart geld” achterlatend. Dat mochten de agenten, die net op dat moment arriveerden, opruimen.

Aanleiding voor de actie is de ontruimingsdreiging van Van Ostadestraat 137. Eigenaar van dit in december 2005 gekraakte pand is wijlen Evert Hingst, die in november op de Gerrit van der Veenstraat, niet ver van de Apollolaan, door een liquidatie om het leven kwam. In januari werd Andy Groenewoud, de neef van de Surinaamse oud-minister Gilds van handel en industrie en eigenaar van vier panden in Amsterdam, veroordeeld voor witwaspraktijken. Daarbij werd ruim een miljoen euro aan contanten in beslag genomen, evenals de vier Amsterdamse panden. Eén van deze panden is het gekraakte pand aan de Van Ostadestraat.

Groot was dan ook de verbazing toen Roger Horn na de kraakactie aangifte deed wegens huisvredebreuk. In de periode voorafgaande de kraak zou het pand niet lang genoeg leeg hebben gestaan. Volgens justitie hebben de krakers zich dan ook schuldig gemaakt aan huisvredebreuk. Het pand staat op de nominatie om op 21 maart ontruimd te worden, tezamen met nog een aantal andere kraakpanden in de stad met eigenaren die bekend staan om hun witwaspraktijken.

Zoals het kraakpand Wilde Westen in de Bilderdijkstraat, in eigendom van Sandmann, en een pand op de hoek van de Amstel met de Reguliersbreestraat, eigendom van de geliquideerde Mieremet. De actie van 16 maart had dan ook vooral een beschuldigend karakter: de krakers zien niet alleen Roger Horn als hoofddader in de voortzetting van de witwaspraktijken van Evert Hingst, maar bovendien justitie als medeplichtige.

In het kort geding dat de krakers tegen de staat aanspanden, en dat de volgende dag diende voor de rechtbank in Amsterdam, stelde mr. Schuckink Kool, advocaat van de krakers, dat noch Horn, noch Groenewoud, belang kan hebben bij een ontruiming, omdat er immers beslag is gelegd op de panden. Het openbaar ministerie stelde echter dat het beslag slechts conservatoir is, wat betekent dat de eigenaar er nog steeds alles mee mag doen wat hij wil, behalve het pand verkopen. Horn kan dus nog altijd wel belang hebben bij ontruiming, bijvoorbeeld om het pand te kunnen verbouwen. De rechter ging hierin mee, en het pand zal 21 maart worden ontruimd.

lees hier meer en bekijk de foto’s

of lees hier de Ravage Digitaal

This entry was posted in v Ostadestraat 137. Bookmark the permalink.