HO actie bij smerisburo

Vandaag 29/6/2002 houdt het politiebureau op het ´s Gravesandeplein een feestelijke open dag i.v.m.hun 10 jarig bestaan. Dit gaat gepaard met groot machtsvertoon wat aardig de trend weergeeft die de politie reeds lang geleden heeft ingezet.

In de afgelopen jaren heeft het Nederlandse politieapparaat er steeds meer bevoegdheden bij gekregen, of gewoon genomen. Bijvoorbeeld het preventief aanhouden en het arresteren van grote groepen mensen. De politie kan tegenwoordig veel makkelijker in bepaalde wijken of buurten willekeurig fouilleren en het afluisteren van telefoon en ander communicatieverkeer is wettelijk geregeld in de contracten met mobiele netwerkaanbieders. Dan was er recent de ingebruikname van peperspray, waar al weer zo gretig gebruik van wordt gemaakt dat de klachten binnenstromen. Er zijn de laatste jaren dan ook verschillende rechtszaken geweest tegen de politie in verband met onterechte arrestaties en buitensporig geweldsgebruik.

Er zijn vandaag demonstraties van de Bereden Politie, Hondengeleiders, Mobile Eenheid en het zogenoemde BRATRA team ( het BRAnd en TRAangas team) te zien. Er zal een politiehelikopter boven de feestelijkheden rondcirkelen en de waterwerper zal haar kunsten vertonen. Dit zijn allemaal middelen die gebruikt worden om mensenmenigten aan te pakken of te verdrijven. Al deze middelen worden door de politie als zwaardere middelen gezien, die ingezet worden bij rellen of volksoproer, om in zo´n geval direct repressief op te kunnen treden.

Wij snappen dan ook niet wat deze zware geweldsmiddelen op een feest te zoeken hebben. Het is volgens ons gewoon verheerlijking van (politie)geweld en het is schandelijk om op een open dag van een wijkteambureau wat informatief zou moeten zijn, vooral de repressieve middelen te benadrukken. Het lijkt erop dat het volk het idee moet krijgen dat deze middelen, die als erg zwaar beschouwd worden, representatief zijn voor een wijkteam.

Wijkteams zijn opgericht met het idee om de politie dichter bij de burger te brengen, om zo die burger een veiliger gevoel te geven. Nu legt de politie zelf de nadruk op de mogelijkheid die ze hebben om gewelddadig op te treden. Blijkbaar moeten mensen vertrouwd raken met politiegeweld. Zo wordt het geweld genormaliseerd en op den duur misschien zelfs wel geaccepteerd. Dit optreden heeft naar ons idee dan ook een erg intimiderend karakter. Zo blijkt wel weer dat onze ooit zo tolerante maatschappij vervalt tot een (zero tolerance) politiestaat.

Daarom voeren wij hier axie met als doel de gewelddadige feestelijkheden in het water te laten vallen. We hebben er voor gekozen om op een onschuldige manier de onvermijdelijke tegenpool van een politiestaat te symboliseren, namelijk het volk wat zich verzet. Dit verzet vertolkt zich met het gooien van zachte natte voorwerpen om zo deze schandvlek weg te wassen.

Heterdaad Overdaad

Natuurlijk blauw

Axievoerders weggeslagen bij politiefeest.

Omwille van hun 10 jarig bestaan gaf wijkteambureau s’ Gravesandeplein vandaag een feest. Dit ging gepaard met groot machtsvertoon. Er waren demonstraties van diverse ME eenheden, hondengeleiders en bereden politie. Wij hebben tegen dit machtsvertoon axie gevoerd, omdat wij vinden dat een wijkteam zich verre van dit soort intimiderend gedrag zou moeten houden, zij zijn namelijk opgericht om de politie weer dichter bij het volk te krijgen. Het zou naar ons idee beter zijn informatie te geven over het waarom een wijkteam, en hoe ze denken het doel te bereiken, dan laten zien wat voor geweldsmiddelen ze tegen het volk kan inzetten.

Nadat we een verklaring hadden voorgelezen, hebben wij de ME bekogeld met waterballonnen en natte sponzen. De politie reageerde daar direct op door op een erg agressieve manier mensen weg te duwen en op te jagen. Al snel werd er een jongen tegen de grond gedrukt en gearresteerd, hierbij is zijn hoofd meerdere malen tegen de grond geslagen, waardoor hij nu een aantal schaafwonden en zwellingen in zijn gezicht heeft. Even later werd er een tweede jongen tegen de grond gedrukt en ook gearresteerd.

De overgebleven groep axievoerders werden zo snel mogelijk de straat uit geduwd, geprikt en geslagen. Ook werd een meisje tegen haar knie geschopt, wat haar een flinke zwelling heeft opgeleverd. Nadat ook de bakfietsen in beslag werden genomen hebben we ons uiteindelijk maar teruggetrokken.

Ondanks dat onze kameraden na twee uur al weer op straat stonden en de bakfietsen ook weer zijn teruggegeven vinden wij het politieoptreden van vandaag buiten proportioneel gewelddadig, maar laat wel zien dat het gelijk aan onze kant staat. Wij wilden op een ludieke manier ons punt maken, maar zoals het in een goede politiestaat betaamt werd de kritiek weggeslagen.

Er staat ons dus nog veel te doen……..

Heterdaad Overdaad

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.