PVV wil spoeddebat over feest tegen de koningin

DEN HAAG (ANP) – De PVV had donderdagavond een spoeddebat willen houden over een feest van de Anarchistische Groep Amsterdam onder het motto ’Dood aan de koningin’. Tweede Kamerlid Brinkman vindt dat de anarchisten met dit benefietfeest „echt te ver gaan”. Hij kreeg in de Kamer echter geen enkele steun voor een spoeddebat.

De Amsterdamse anarchisten organiseren het feest dinsdag 29 april, aan de vooravond van Koninginnedag. Op de uitnodiging staat een afbeelding waarop de koningin geblinddoekt is en aan een strop bungelt.

Brinkman vindt dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken snel moeten aangeven hoe ze de anarchisten kunnen aanpakken. Wat het PVV-Kamerlid betreft wordt de organisatie verboden. Hij vermoedt dat het feest is georganiseerd vanuit kraakpand Vrankrijk aan de Spuistraat in Amsterdam. Brinkman wil dat de politie daar binnenvalt en het pand ontuimt.

VVD-Kamerlid Teeven noemde het feest van de anarchisten „smakeloos”, maar vindt het een taak voor de politie en het openbaar ministerie om hier werk van te maken. GroenLinks–fractievoorzitter Halsema gebruikte woorden van gelijke strekking.

Uiteindelijk moest Brinkman genoegen nemen met een schriftelijke verklaring van het kabinet over de kwestie.

Het openbaar ministerie in Amsterdam liet weten „met interesse kennis te zullen nemen” van de flyer. Een woordvoerster kon niet zeggen of juridische stappen zullen worden genomen. Ook de gemeente zei nog niet op de hoogte te zijn van de flyer.

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.