Jaarverslag Werkgroep Wonen de Pijp 2005
2005 was voor werkgroep Wonen de Pijp een druk jaar. Buiten dat er nog steeds hard gestreden moet worden tegen de uitverkoop van de sociale woningvoorraad, wordt er in Den Haag gewerkt aan manieren om voor een groot deel van de woningen in de Pijp de huur drastisch te verhogen. In 2005 hebben we een aantal acties tegen deze plannen van minister Dekker gevoerd. Ook zijn er acties geweest tegen het door de tweede kamer voorgenomen kraakverbod.
1 april 2005 hebben wij i.s.m. Actiegroep Woonstrijd!, onze tenten in de Stopera opgezet om onze zorgen over de gevolgen van de huurplannen van minister Dekker en de motie van tweede kamerlid Sterk zichtbaar te maken. Deze actie was de aftrap van de woonactieweken die Actiegroep woonstrijd! in verschillende Nederlandse gemeentes gevoerd heeft, om zo deze gemeentes er toe te bewegen snel in actie te komen tegen de plannen.
Op zaterdag 30 juli hebben we wederom i.s.m. Actiegroep Woonstrijd1 op ludieke wijze de differentiatiegedachte van minister Dekker in de praktijk gebracht. Door twee panden, een kapitale villa in en een boerderij aan de rand van Wassenaar in gebruik te nemen. Om aandacht te vragen voor het groeiende woningtekort voor lage inkomens hebben we onze medewerking verleend aan de organisatie van een Actieweek in Wassenaar. In deze actieweek is er een buurtinspectie geweest in de villawijk Rijksdorp waar ook minister Dekker woont. We kwamen tot de conclusie dat er uitstekende mogelijkheden waren voor de realisatie van in eerste instantie 32 sociale huurwoningen. De openliggende bouwkavels in de wijk bleken hiervoor uitermate geschikt. Door het plaatsen van bouwborden hebben wij de buurt duidelijk gemaakt welke plannen ervoor waren. Er is gratis eten uitgedeeld om zo de groweiende armoede in Nedrerland onder de aandacht te brengen en er zijn flyers uitgedeeld om mensen over de nadelige gevolgen van tijdelijke verhuur en antikraak te laten nadenken. De week werd afgesloten met een bezoek van minister Dekker waarbij we onze bezwaren tegen haar plannen konden uitleggen en verdedigen.
Er zijn in het afgelopen jaar 40 en in het begin van 2006 al 27 woningen gekraakt. In de meeste gevallen zijn in deze woningen meerdere mensen gehuisvest zijn. Van de 40 woningen die in 2005 gekraakt zijn, zijn er ondertussen nog 16 gekraakt, de rest is ontruimd.
Het afgelopen jaar waren er ook een aantal grotere projecten. Zo zijn er etages in de van Ostadestraat 228/230 gekraakt nadat woningbouwvereniging De Dageraad te kennen had gegeven de woningen uit te slopen en nog tot zeker maart leeg en dichtgespijkerd zouden blijven staan. Vlak na de sleuteloverdracht van de huurders hebben wij de woningen gekraakt om ze te behoeden voor dit lot. Omdat de woningen nog geen jaar leegstonden en er door de Dageraad gedeeltelijk uitgesloopt was heeft dit voor zowel de Kraakgroep als voor Werkgroep Wonen de Pijp veel werk opgeleverd. We hebben deze situatie zowel bij de Dageraad als de deelraad en de buurt onder de aandacht gebracht.
Op 11 december is er na een lang onderzoek het pand aan de van Ostadestraat 137 gekraakt. Het is een van de zo genoemde Hingst panden die in eigendom waren van de in april 2005 gearresteerde A. Groenewoud. In juni 2005 heeft het O.M. beslag gelegd op 5 panden van Groenewoud op verdenking van witwasserij. Uiteindelijk zijn in de uitspraak van het proces tegen Groenewoud, waarin advocaat E. Hingst ook terecht had moeten staan als deze niet geliquideerd was geweest, verbeurt verklaard. Uit het onderzoek naar de wandel en handel van deze Groenewoud en Hingst komen een aantal andere vastgoedhandelaren naar voren die banden hebben met de criminele onderwereld. Ondertussen hebben wij het stadsdeel op de hoogte gebracht van deze witwaspraktijken in de Pijp en hen gevraagd de vergunningen die afgegeven zijn aan H.J.R. Horn, die onder andere de vergunningaanvragen voor Groenewoud heeft verzorgd en verkoper is bij een aantal van de in beslag genomen panden, door middel van een BIBOB procedure in te trekken. We zijn nog aan het onderzoeken welke banden tussen deze figuren er bloot te leggen zijn.
Er is in het afgelopen jaar ook nog een woning bij gekraakt in de zogenoemde Bakkerblokken. Daar zijn in het afgelopen jaar ook een groot aantal dingen gebeurd. Zo is er een overleg structuur ontstaan tussen de bewonerscommissie en de bewoners van de gekraakte etages. Er is in samenwerking met de bewonerscommissie een picketline voor de deur van Bakkers kantoor gehouden en is er een demonstratie door de buurt georganiseerd. Er zijn verschillende posters en publicaties uitgebracht.
Er zijn ook de nodige tegenslagen geweest dit jaar. Zo is er in het gekraakte pand aan de 2e jan v/d Heijdenstraat 89 een brand geweest waardoor het hele pand gesloopt moest worden. Ook de aangrenzende panden hebben door deze brand enorme schade opgelopen. Bij de brand zijn er gelukkig geen gewonden gevallen, wel is er een kat verbrand.
Een aantal keren kwamen de bewoners van gekraakte etages in conflict met de buurtregisseur van politie die door middel van intimidatie de woningen op eigen houtje probeerden te ontruimen. Er waren een aantal gesprekken voor nodig met de wijkteamchef en de stadsdeelvoorzitter om tot betere omgangsvormen te komen. Bij een van deze gevallen hebben we geholpen met het indienen van een klacht.
Verder zijn er nog een aantal onderzoeken lopende waar waarschijnlijk acties uit zullen volgen.
07-03-06
Werkgroep Wonen de Pijp