Kraakspreekuur

Bij het kraakspreekuur kun je terecht voor informatie over kraken in het algemeen en directe hulp bij het voorbereiden van je eigen kraak. Hier wordt er uitgelegd hoe je zoveel mogelijk kunt uitzoeken over de woningen die je op het oog hebt. De mensen die bij het KSU werken zijn vaak op de hoogte van wat er zich in een buurt afspeelt en hebben mogelijk ook informatie over de desbetreffende woning. Zo houden zij een adressenbestand bij dat soms informatie geeft over de duur van de leegstand. Zij houden bij wie er wanneer met welk pand bezig zijn geweest en wat er nog meer bekend zou kunnen zijn over deze woningen. De mensen van het KSU hebben vaak al enkele jaren ervaring met kraken en kunnen vaak de juridische en praktische haalbaarheid van de te plegen kraak goed inschatten. Ook kunnen ze je helpen bij het vinden van een advocaat.

Het KSU is er ook voor praktische hulp. Het KSU geeft advies over de sloten die je moet aanschaffen en heeft een bakfiets waarmee je de kraakset (tafel, bed en stoel) kunt vervoeren. Meestal zorgt het KSU dat de woning opengebroken wordt (zo mogelijk zonder schade). Daarbij spreekt er iemand van het KSU met de politie als deze langskomt om leegstand te constateren. Zo nodig bellen zij hier zelf de politie voor. Het kraakspreekuur helpt indien nodig met het inzetten van het nieuwe slot en het weer afsluitbaar maken van de deur.

Ook na de kraak kun je bij het KSU terecht. Nadat je een woning hebt gekraakt kunnen er van verschillende kanten reacties komen. Meestal komt er een reactie van de eigenaar. Ook kan er politie langskomen om kennis te maken. Vaak laten buren en omwonenden van zich horen en zo zijn er nog een aantal partijen met wie je te maken kunt krijgen. Bij het KSU kunnen ze je bijstaan en/of adviseren hoe met al deze reacties om te gaan.

Het KSU is geen kamerbemiddelingsbureau en je kunt er niet aankloppen als je per direct een woning nodig hebt. Het kost tijd om leegstaande woningen te vinden en alle informatie die je nodig hebt om te kunnen kraken bij elkaar te krijgen. De lege woningen zal je zelf moeten vinden en de meeste informatie zal je zelf moeten gaan opvragen. Bij het uitzoeken van een woning heeft het KSU vooral een adviserende rol.

Het KSU wordt gedraaid door een groep vrijwilligers. Het KSU werkt op basis van idealisme en solidariteit. Acties en gereedschap worden betaald van vrijwillige bijdragen.

Kraakspreekuur: elke maandag van 19.00 tot 20.30

Molli Chaoot

v Ostadestraat 55 hs

1073 SN Amsterdam

020 6761427

molli [at] squat [dot] net