AMSTERDAM, 27 feb & 5 mrt 06 – In weerwil van ‘ontruimingsgolven’ die de stad op gezette tijden overspoelen, nemen jongeren de koevoet ter hand en bezetten leegstaande percelen. Zoals Ruysdaelstraat 77 t/m 89 en Damrak 16.
De Ruysdaelstraat in Oud Zuid zag zondag 27 februari zwart van de krakers die de percelen 77 t/m 89 in bezit namen, in totaal 27 leegstaande woningen. Terwijl eigenaar Vondel Vastgoed nog wel zo z’n best had gedaan om krakers te ontmoedigen: losgerukte vloeronderdelen en kapot geslagen wc’s, waterleidingen en ramen.
Vondel Vastgoed wil het gehele complex slopen om er acht verdiepingen hoge nieuwbouw te plaatsen. Buurtbewoners moeten hier niets van weten en zijn dan ook best blij met de komst van de krakers. Hun nieuwe buren roepen het stadsdeelbestuur op om de aangevraagde sloop- en bouwvergunningen niet te verlenen.
Een week later werd in het centrum van de stad Damrak 16 aan de leegstand onttrokken. De bovengelegen verdiepingen van dit grote pand gelegen tussen het Centraal Station en de Dam stonden vijf jaar leeg. Eigenaar Kroonenberg Groep is het dan ook niet te doen om die etages maar om de lucratieve bedrijfsruimtes op de begane grond.
Jarenlang waren op deze locatie geldwisselkantoortjes gevestigd zoals Chequepoint Nederland die overigens failliet ging nadat de Nederlandse Bank haar vergunning introk. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Zij gebruikten slechts de begane grond en lieten de bovenliggende verdiepingen ongebruikt. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Daarna heeft het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg gestaan.
De krakers protesteren tegen het steeds duurder en commerciler worden van het centrum van Amsterdam door toedoen van vastgoed giganten als Kroonenberg. Met hun actie willen de krakers betaalbare woonruimte creƫren op een plek waar eerder alleen maar ruimte was voor leegstand en speculatie.