Projectontwikkelaar Vondel Vastgoed gekraakt!

Vanmiddag hebben wij 27 woningen in de panden aan de  Ruysdaelstraat 77 t/m 89 gekraakt. De panden 77 t/m 83 zijn in 2005 aangekocht door Vondel Vastgoed, de panden 85 t/m 89 zijn medio 2004 al door een directeur van Vondel, dhr. Jurriaan de Reyer, op privénaam aangekocht.

Vondel Vastgoed wil het gehele complex slopen om er 8 verdiepingen hoge nieuwbouw terug te plaatsen. Meteen na de respectievelijke aankopen heeft Vondel Vastgoed haar beproefde tactiek ingezet: het lastig vallen en onder druk zetten van haar huurders met als doel dat ze zo snel mogelijk vertrekken. Om dit kracht bij te zetten heeft Vondel Vastgoed vorige zomer onder andere de etages die ze leeg hebben gekregen alvast gedeeltelijk gesloopt; ramen en kozijnen werden eruit geslagen, toiletten zijn vernield, keukens zijn kapot gemaakt, elektrische leidingen hingen open en bloot in het pand terwijl die niet was afgesloten, etc.. Een afvaardiging van de Commissie Wonen van het stadsdeel heeft dit tijdens een huisbezoek vorig jaar met eigen ogen geconstateerd.

Vondel is een projectontwikkelaar die weinig op heeft met haar huurders, in bijna alle verhuurde panden die zij aankopen krijgen de huurders te maken met meerdere rechtzaken. Ook hier in de Ruysdaelstraat lopen nog enkele rechtzaken tegen de laatste bewoners. Maar ook als deze huurders gaan verhuizen kan Vondel nog niet beginnen met de sloop; er zijn nog geen definitieve sloop- en bouwvergunningen verleend. Zo is onder andere de welstandscommissie nog absoluut niet akkoord met de huidige bouwtekeningen. Al met al genoeg reden voor ons om de lege woningen weer in gebruik te nemen.

Wij roepen Vondel Vastgoed, eigendom van een  NV op de Nederlandse Antillen, op om de panden niet te slopen maar te herstellen dmv een grondige renovatie. Tevens roepen wij Vondel op om de procedures tegen de huurders te staken en hun huurbescherming te respecteren.

Wij roepen het stadsdeelbestuur op om de aangevraagde sloop- en bouwvergunningen niet te verlenen. In Oud-Zuid zijn al meer dan genoeg dure, grote appartementen maar staat de voorraad betaalbare huurwoningen onder zware druk. Zo is minister Dekker van VROM druk bezig om nog meer woningen in de huursector te liberaliseren. Voor Oud-Zuid heeft dat dramatische gevolgen; over enkele jaren zullen de betaalbare woningen bijna niet meer bestaan in deze wijk. Laten we niet wachten tot het te laat is: voor de broodnodige differentiering van de woningvoorraad zullen wij alvast beginnen de Ruysdaelstraat 77 – 89 om te vormen tot goedkope woonruimte!

Zolang Vondel doorgaat met haar Plannen die zij hier willen realiseren zullen wij de panden blijven bewonen en bezet houden.

De nieuwe bewoners & Kraakgroep de Pijp

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.