12-06-06 Spandoeken tegen kraakverbod

Op maandag 12 juni zullen meer dan 150 voormalige kraakpanden in meer dan 15 plaatsen spandoeken buitenhangen met de tekst “Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging” Dit uit protest tegen de plannen van minister Dekker en minister Donner om het kraken te verbieden.

In de jaren ‘70 en ‘80 is er veel woonruimte gekraakt. De voormalige krakers en/of de huidige gebruikers zijn boos op minister Dekker en minister Donner. De laatste jaren blijkt dat kraken noodzakelijker is dan ooit. Alleen al in Amsterdam zijn er 200.000 woningzoekenden ingeschreven bij Woningnet. In heel Nederland staat er 8 miljoen m2 kantoorruimte leeg.

Door de jaren heen zijn er talloze panden gekraakt die mede door het kraken een nieuwe functie hebben gekregen. Bijvoorbeeld Paradiso en Melkweg in Amsterdam, Nighttown in Rotterdam of Tivoli in Utrecht.

Ook zijn er monumentale panden gered door de sloop, zoals (in Amsterdam) de Haarlemmerpoort en de gehele Nieuwmarktbuurt. Zonder krakers waren ook de Graansilo en heel recent Pakhuis de Zwijger in Amsterdam gesloopt.

Tot de steden die zich solidair verklaard hebben behoren Wageningen, Nijmegen, Eindhoven, Haarlem, Deventer, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Arnhem, Assen, Zwolle en Amsterdam.

Maandag om 9 uur is de aftrap van de campagne

Meerder acties zullen hierop volgen.

Lees meer over deze axie op indymedia, kraken gaat door, of woonstrijd

Hieronder vind je foto’s van spandoeken aan panden in de Pijp, daar waar mogelijk met een verhaaltje over het pand.

Molli; Ostadestraat 55 hs

Ostadestraat 55 hs "de Molli"

Ostadestraat 55-1

De etage boven de Molli is ook gelagaliseerd

Ostadestraat 233, “De Fabriek”.

De Fabriek, Van Ostadestraat 233 in de Amsterdamse Pijp. Een woon-werkpand in zelfbeheer, gekraakt in 1980 waarna er in 1984 met de gemeente een

erfpachtcontract werd afgesloten. Naast een woonplek voor gemiddeld tien

personen voorzag De Fabriek de afgelopen 26 jaar in ruimte voor bedrijfjes en organisaties als een fietsenwerkplaats, drukkerij, uitgeverij,

vormgeverscollectief, kraak-/actiebladen, theater, houtwerkplaats en atelier.

De fabriek aan de van Ostadestraat 233

Ostadestraat 47 `Het Schooltje`.

Het schooltje aan de van Ostadestraat

Albert Cuypstraat 20-2

Gekraakt op 3 maart 2003 na jarenlange leegstand.

Op 01-09-2004 is de woning gelegaliseerd. Na een geslaagde huurverlagingsprocedure is de woning weer een goedkope sociale huurwoning.

Lees hier meer over de Albert Cuyp 20-2.

A. Cuypstraat 20-2

Ferdinand Bolstraat 101-2

Gekraakt in 1988, sinds 1989 gelegaliseerd en nog steeds door de voormalige krakers bewoond.

Ferdinand Bolstraat 101-2

Gerard Doustraat 7a

Het pand aan de Gerard Doustraat 7a is in 1980 gekraakt, waarna het in 1992 is gelegaliseerd. In het buurpand op nummer 7 is in diezelfde tijd de etage op 2 hoog gekraakt en gelegaliseerd.

G. Doustraat 7a

Gerard Doustraat 133; Wijkcentrum Ceintuur

Wijkcentrum Ceintuur

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.