Van onze verslaggever:
Amsterdam. In de vroege morgen schrok de buurt rondom de oude woning van oud-minister-president Den Uyl wakker. In de wijde omgeving werden brandende barricades opgericht, werden de toegangswegen van Amsterdam opengebroken en op verschillende plaatsen in de stad politieauto’s aangevallen door gebivakte krakers. Resultaat: 20 agenten opgenomen in het ziekenhuis en miljoenen schade door de hele stad.
Op 15 augustus 2003 werd de woning aan Weldam 5 na twaalf jaar leegstand gekraakt door een groep jonge woningzoekenden. Niet lang daarna werd er door OVJ Hoekstra besloten dat er ontruimd moest worden. Er zou door de eigenaar in het afgelopen jaar werkzaamheden verricht zijn. De krakers zijn tegen deze beslissing gaan procederen omdat volgens hen geen sprake was van structureel gebruik. Volgens de krakers was het onwaarschijnlijk dat de marmeren keldervloer gepolijst was, terwijl de rest van de woning nog uit ruw beton bestond. Ook vonden zij dat een paar dagen aan het dak werken geen daadwerkelijk gebruik is. De rechter die zich over deze zaak moest buigen liet vooral meewegen dat de eigenaar intenties had in de nabije toekomst wel serieus met het pand aan de slag te gaan, en besloot dan toch maar te ontruimen.
De krakers zijn van mening dat politie en justitie zich veel te snel aan de kant van het kapitaal scharen en vinden dat de maat vol is. “Wij worden niet als partij gezien”en “Het moet maar eens afgelopen zijn met dat wijken voor de rijken”, zijn de kreten die je hoort uit de hoek van links Amsterdam. Voor hen is de maat vol. Zij beschouwen de vele ontruimingen voor leegstand en duurdere huisvesting als geweld tegen de bevolking met een minder hoog inkomen, en slaan voor het eerst sinds jaren terug.
Bij de eerste ochtendschemer begonnen de eerste ongeregeldheden. In afwachting van de mobiele eenheid werd de buurt rondom het pand afgesloten door middel van brandende barricades, met behulp van graafmachines die ze in de buurt hadden “geleend” werden er straatbrede geulen gegraven. Op verschillende plekken in de stad vielen sympathisanten dienstauto’s van de politie aan. Op de lijn Amsterdam-Utrecht werden verschillende schakelkasten in brand gestoken, waardoor de hele dag geen treinverkeer mogelijk was. Op de ringweg rond de stad werden verschillende voertuigen in brand gestoken waardoor al het verkeer stil gelegd moest worden. Een groep van zo’n 150 krakers bewapend met stokken, bijlen en brandbommen hebben in het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg flink huisgehouden.