Beste buurt

Afgelopen zondag zes, en maandag zeven november hebben wij, de nieuwe bewoners i.s.m Kraakgroep de Pijp, vier etages in de van Ostadestraat gekraakt.  Het betreft drie etages op nummer 230, en een op nummer 228. Op nummer 228 is de week ervoor ook al een woning gekraakt. Woningbouwvereniging de Dageraad heeft de huurders eruit gezet, zodat zij de panden kan uitslopen. De nieuwbouwplannen zijn echter nog niet concreet, en de woningen dreigden lange tijd leeg en dichtgespijkerd te blijven staan.

De Dageraad wil sociale huurwoningen in de panden 226, 228 en 230 slopen om er winstgevende nieuwbouw voor terug te plaatsen. De huurders worden er al geruime tijd uitgezet, ondanks het feit dat er nog een procedure tegen de sloop van nummer 226 gaande is. Na het aanpakken van de fundering zou dit pand nog goed behouden kunnen worden. Desondanks is er door stadsdeel Oud Zuid al wel een woning onttrekking vergunning afgegeven, en dreigt er een situatie te ontstaan waarin twee panden uitgesloopt en dichtgespijkerd worden, terwijl er met het daadwerkelijk beginnen met de sloop gewacht moet worden tot de toekomst van nummer 226 duidelijk is. Mocht het pand aan de van Ostadestraat 226 niet gesloopt worden, dan moeten er nieuwe bouwplannen ontwikkeld worden wat ook de nodige tijd zal kosten.

Nadat de eerste woning in de panden gekraakt was is er een gesprek met de Dageraad geweest. Deze gaf te kennen dat de bewoners er tot maart 2006 konden blijven, mits er niet meer woningen gekraakt zouden worden. Ondanks onze bezwaren bleef De Dageraad de bewoners uitplaatsen en van plan de woningen dicht te spijkeren. Dit waarschijnlijk ter demotivatie van de huurders op nummer 226 die bezwaar hebben ingediend tegen de sloop van hun woning. De Dageraad probeert op alle mogelijke manieren bewoners van de nummers 228 en 230 eruit te krijgen, o.a door pogingen de etages onbewoonbaar te laten verklaren. Overigens denkt de Dienst Bouw en Woningtoezicht, die gisteren bij ons langs is geweest, daar heel anders over.

Al eerder heeft Kraakgroep de Pijp er bij de woningbouwverenigingen en het stadsdeel op aangedrongen bij sloop de bewoners pas uit te plaatsen als alle plannen helemaal rond zijn, en de procedures verstreken.

Wij hebben deze etages gekraakt om de Dageraad te laten zien dat zij niet zomaar mensen uit hun huis kan zetten, om daarna hetzelfde huis langdurig leeg te laten staan. Als je meer informatie wilt, of een kop koffie, kan je aanbellen bij de etages 1, 2 en 3 op nummer 230, of de derde etage op nummer 228.

Vriendelijke groet,

De bewoners.

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.