Justitie ontruimt kraakpand samen met criminele speculant

vandaag hielden bewoners en sympatisanten van het gekraakte Van Ostadestraat 137 een aktie op de Apollolaan. Bij het kantoor van C.C.Faas Vastgoed BV’s directeur Roger Horn hielden zij een bloederig straattheater.

Vandaag organiseren bewoners van het gekraakte pand Van Ostadestraat 137 een wrang stuk straattheater. Ze doen dit voor de deur van “projekt-ontwikkelaar” Roger Horn, aan de Apollolaan 139. Justitie wil het kraakpand ontruimen omdat Horn aangifte heeft gedaan. Horn werkt echter voor Evert Hingst, de advocaat die in November op een honderd meter afstand van de Apollolaan geliquideerd werd. Het theater is een knallend visueel protest tegen justitie omdat die zich, naar mening van de krakers, zelf gedraagt als een criminele speculant.

Kraken tegen criminelen

In Januari werd de stroman van Hingst, Andy Groenewoud veroordeeld wegens witwassen van crimineel verkregen geld. In het vonnis confisqueerde de rechtbank onder andere een miljoen euro aan contanten en een viertal panden in Amsterdam.

Een van de vier panden was een kraakpand. De bewoners hadden het pand gekraakt uit protest tegen de groeiende aanwezigheid van criminele investeerders in de volkswijken. Ze zien het vonnis tegen Groenewoud als een bevestiging van hun standpunt.

Ontruimen?

Verbaasd waren krakers dan ook toen zij te horen kregen dat ze ontruimd zouden worden. Justitie lijkt als toekomstige eigenaar van het pand alles te proberen om het pand leeg te krijgen. Zo zegt ze onder meer dat het pand onveilig zou zijn. Als het pand al onveilig zou zijn, dan zou het niet de taak zijn van Justitie om hier tegen op te treden, maar van de bouw- en woningoezicht.

Onveilig?

Het pand was uitgesloopt, de krakers zijn meteen begonnen het pand bewoonbaar en dus ook veilig te maken. De inspecteur van bouwtoezicht gedraagt zich volgens de bouwkundig adviseur ir. W. de Boer echter ook al raar. Bewoners hebben een WOB-procedure gestart en zijn van plan indien nodig een rechtzaak tegen het stadsdeel te beginnen. De bouwkundige heeft ons bevestigt dat het pand we op de goede weg zijn. Het lijkt erop dat bouwtoezicht hier vals spel speelt.

AT6 was ook gelijk ter plekke en heeft verslag uitgebracht:

“Welkom bij het nieuws van at6 , de zender van de toekomst. Wij berichten vandaag al over wat morgen in Amsterdam zou kunnen gebeuren.

Vandaag zou op de amsterdamse Appollolaan weer een criminele afrekening hebben kunnen plaatsvinden. Net als bij de vorige keren zou de reden waarvoor te zoeken zijn in het circuit van witwassers van crimineel geld en hun deals op te amsterdamse vastgoedmarkt. De personen die deze keer slachtoffer van hun eigen daden geworden zouden kunnen zijn, zijn de bewoner van de villa op Appollolaan 139, Roger Horn en, tot iedereens (mogelijke) verbazing, Vrouwe Justitia.

Net als een andere vastgoedhandelaar met verkeerde vrienden, teg enoverbuurman Willem Enstra, deed Roger Horn tot nu toe alles om zichzelf als keurige zakenman te presenteren. De feiten spreken een andere taal. In 2003 melde Andy Groenwoud zich met koffers contanten aan criminele winsten bij de advocaat van de onderwereld Evert Hingst. Er moest voor gezorgd worden dat dit geld bij de belastingdienst als legitiem kon worden aangegeven. Hingst ging toen op zoek naar iemand met ervaring in de wat donkere stegen van de vastgoedsector om de operatie vaste vorm te geven. Een geschikte aannemer voor deze klus was snel gevonden: Roger Horn. Het ging om een aantal panden waaronder de Van Ostadestraat 137 in de amsterdamse Pijp.

Horns opdracht in deze zaak was simpel: neem met zwart geld aangekocht vastgoed in beheer, verdien ermee zoveel als je wilt en zodra je klaar bent lever je oorspronkelijke koopsom gewoon bij de geldschieter en stille partner op de achtergrond in, als legale winst dan. Alle overwaarde is uiteraard voor de uitvoerder. De enige voorwaarde is dat er een groot

bord te hangen komt: hier verbouwt C. C. Faas Vastgoed, een bedrijf van de

keurige projektontwikkelaar Roger Horn.

Natuurlijk zijn aan dat soort overeenkomsten risico’s verbonden. Een ervan

is dat de achtergronden van de deal bij justitie bekend worden. In het geval van de van Ostadestraat 137 is dit gebeurd. Voor Horn uberhaupt aan enige uitvoer toekwam is de man op de achtergrond achter de tralies verdwenen. Diegene die de deal geregeld had, had vast wat doorverteld. Helaas kon hij zijn zin niet meer afmaken. Dhr Hingst is niet al te lang

geleden niet ver van hier aan het vrij hoge loodgehalte van de lucht in

deze buurt overleden. De bewuste panden daarintegen zijn in de strafrechtzaak tegen dhr Groenwoud verbeurd verklaard. Alleen Horn zelf is tot nu aan buiten schot gebleven.

Een boef gepakt, een ander door zijn kornuiten opgeruimd, de broodnodige

woonruimte in handen van de overheid, een goede oplossing zou de rechtschapen burger denken. Maar de zaak blijkt ingewikkelder: woningzoekenden hebben inmiddels de van Ostadestraat 137 gekraakt omdat, ondermeer door al dat spekuleren, geen woonruimte te vinden valt in Amsterdam. De overheid houdt zich nu met dit kraakprobleem bezig, een geschikte onderaannemer voor deze klus was snel gevonden. Horn heeft zoals gezegd namelijk ervaring in de donkere stegen van de vastgoedsector. Het blijkt dat , ondanks al het lastige gedoe met zwart geld, bouwvergunningen voor dit pand op zijn naam staan. Bovendien heeft Horn op de valreep nog aangifte gedaan na de kraakactie.

Om daarover (en meer) goede afspraken te kunnen maken , zou het makkelijk

zijn als iemand van justitie even langs zou komen voor een goed gesprek met deze eerlijke projektontwikkelaar. Ook zou het kunnen dat dat soort gesprekken verkeerd geinterpreteerd worden, hier in de moordadigste buurt van ons stad. Zakenlui die op de Apollolaan wonen, vage vastgoeddeals sluiten en vervolgens met de overheid onderhandelen zouden makkelijk een woord teveel kunnen laten vallen. En voor de boodschap doorverteld zou kunnen worden, zou men toch beter alle betrokken met een harde klap het zwijgen willen opleggen.

Dit was het at6 nieuws, met een bericht over iets dat niet gebeurd is maar

nauwelijks nog iemand zou verbazen. En nu de reclame.

DEZE UITZENDING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR WASSERETTE DE SCHOONHEID!

En dan nog wat foto’s

This entry was posted in v Ostadestraat 137. Bookmark the permalink.