Op zaterdag 18 februari organiseren de krakers en huurders van de Bakkerblokken, gelegen rond het Henrick de Keijserplein, een protesttocht door de Pijp. Dit is een protest tegen de plannen van G.W. Bakker die al jaren bezig is de huurders van de panden hun huis uit te krijgen om plaats te maken voor luxe appartementen. Het is voor de huurders onmogelijk na de verbouwing in hun oude huis terug te komen. Uit protest tegen de plannen van Bakker en ter ondersteuning van de huurders zijn in februari 2004 zeven etages in de Bakkerblokken gekraakt.
Bakker probeert zijn plannen met de panden al jaren tegen de wil van de huurders door te drukken. Volgens zijn plannen moeten de huurders vertrekken, waarna de huidige 60 sociale huurwoningen tot 34 luxe appartementen omgebouwd worden. Bakker heeft het kortgeding dat hij tegen de huurders heeft aangespannen om hun uitplaatsing af te dwingen verloren. Bakker kon volgens de rechter onvoldoende aantonen dat renovatie en verkoop noodzakelijk zijn. Ook heeft hij onvoldoende gekeken of er alternatieven mogelijk zijn waarbij het de huurders na de renovatie wel terug kunnen komen. Toch weet Bakker van geen ophouden: het hoger beroep is inmiddels aangetekend en Bakker heeft aangegeven desnoods tot aan de hoge raad door te procederen. Voor de huurders betekend dit dat de onzekere positie waarin ze al jaren verkeren nog langer zal voortduren.
Bakker beroept zich bij zijn plannen steeds op de het zogenaamde differentiatiebeleid van het stadsdeel en de gemeente. Met de uitvoer van zijn plannen zou hij bijdragen aan de differentiatie van het woonaanbod en zo het stadsdeel ondersteunen bij de uitvoer van haar plannen. Het differentiatiebeleid in de Pijp is momenteel echter aan het doorslaan en het aandeel sociale huurwoningen in de Pijp dreigde enige tijd geleden al onder de streefcijfers van de Centrale Stad te zakken. De plannen van Bakker zullen tot gevolg hebben dat er nog meer luxe appartementen in de Pijp komen terwijl de oorspronkelijke bewoners gedwongen worden de buurt te verlaten. Met hen zal ook de sociale structuur van de buurt verdwijnen.
Wij vinden deze situatie ontoelaatbaar en eisen van Bakker dat hij van zijn plannen afziet, de woningen direct opknapt en weer in de sociale verhuur doet.
Wij eisen dat het stadsdeel afstand neemt van Bakkers plannen zodat hij het gemeentebeleid niet langer als legitimatie kan gebruiken om huurders op straat te zetten. Het stadsdeel moet opkomen voor haar bewoners. Onder geen beding mag zij meewerken aan gedwongen uitplaatsing van huurders.
De protesttocht begint om 14.00 op het van der Helstplein. De protesttocht zal eerst de Bakkerblokken aan doen en vervolgens langs een aantal plekken in de buurt voeren waar ook het een en ander mis is op woongebied. Na afloop is er eten in de Molli (van Ostadestraat 55hs)
De huurders en krakers van de Bakkerblokken.