Woning van speculanten Eras en Luttikholt gekraakt

Vandaag, 27 Augustus, heeft kraakgroep de Pijp twee etages aan het Hendrick de Keijserplein gekraakt. De eerste en tweede verdieping van Hendrick de Keijserplein nummer 11 worden na leegstand van meer dan een jaar weer als woning in gebruik genomen. Zoals in deze buurt de laatste tijd vaak gebeurt, moeten de nu nog sociale huurwoningen plaats gaan maken voor luxe appartementen.

Nummer 11 en de twee naast gelegen panden staan onder beheer van Eras investments B.V. en Luttikholt, een beruchte speculant die bekend staat om zijn onorthodoxe methodes om huurders uit panden te krijgen. Kraakgroep de Pijp is van mening dat er voor dit soort speculanten geen plaats is in de Pijp en dat het afgelopen moet zijn met de uitverkoop van sociale huurwoningen. Op de verdiepingen komen vier mensen te wonen die door het huidige woonbeleid niet op een andere manier aan een woning kunnen komen.

Eras en Luttikholt willen het  pand samen met de twee naast gelegen panden renoveren en er dure woningen voor terug plaatsen. Aangezien er voor de oorspronkelijke huurders in deze plannen geen plaats is, worden deze gedwongen te verhuizen. De laatste huurder weigert echter te vertrekken omdat hij na de renovatie terug in zijn woning wil met zijn huidige contract. Zolang er hierover geen overeenstemming is bereikt kan er niet met de renovatie begonnen worden en staan de etages leeg. Dit terwijl er gewoon mensen kunnen wonen die recht hebben op een sociale huurwoning. Ondertussen is er zonder vergunning al begonnen de twee naastgelegen panden uit te slopen. Op de nu gekraakte etages had hij hier ook mee willen beginnen, ondanks dat er nog iemand op de derde verdieping woont. Dit terwijl er asbest in de etages aanwezig is welke tijdens de verbouwing zeker vrij zal komen met alle gevolgen voor de gezondheid van de huurder van dien.

De panden zijn een voorbeeld van wat er door de hele buurt aan het gebeuren is. Op steeds meer plekken worden huurders slachtoffer  van speculatie door huiseigenaren en steeds meer mensen worden gedwongen te verhuizen. Direct om de hoek van de gekraakte panden zitten de Bakkerblokken waar speculant Bakker op vergelijkbare manier bezig is de huurders weg te krijgen om er dure appartementen van te kunnen maken. Niet alleen worden mensen door dit soort praktijken van hun vertrouwde plek verdreven, ook wordt de druk op de woningmarkt steeds verder opgevoerd omdat er amper sociale huurwoningen bij worden gebouwd. Lage inkomens worden de buurt uitgedreven terwijl de dure koopwoningen die er voor in de plaats komen steeds langer leeg blijven staan omdat nog maar weinig mensen het geld hebben een huis te kopen. De deelraad erkent dat er te veel sociale huurwoningen aan het verdwijnen zijn maar onderneemt ondertussen geen actie. Zij geeft speculanten als Luttikholt en Bakker vrijspel en laat daarmee de huurders in de kou staan.

Wij, kraakgroep de Pijp, vinden dat huurders niet zomaar hun huis uit gewerkt mogen worden om plaats te maken voor speculatie en luxe appartementen. Speculanten krijgen de ruimte om hun gang te gaan terwijl huurders daarvan de dupe worden en geen plek meer in de buurt lijken te krijgen. Wij werken hier niet aan mee en hebben de woningen weer in gebruik genomen. Zolang wij niet de garantie hebben dat de woningen na de renovatie weer sociale huur worden blijven wij hier zitten.

Kraakgroep de Pijp.

This entry was posted in Kraaknieuws uit de Pijp. Bookmark the permalink.