04-04-06 Herkraak van korte duur

Ravage Digitaal

Herkraak van korte duur

AMSTERDAM, 4 april 06 – Het pand aan de Van Ostadestraat 137 in de Amsterdamse wijk de Pijp is vandaag voor de tweede keer binnen veertien dagen ontruimd. Afgelopen vrijdag werd het perceel herkraakt.

De ontruiming kwam vrij onverwacht. Het verzet van de krakers in het pand bleef daardoor beperkt tot het gooien van een aantal verfbommetjes. De politie wist het pand in te komen via het dak en arresteerde binnen vier mannen en een vrouw. De politie had naast een hoogwerker acht bussen ME en stillen ingezet.

Tijdens de ontruiming begaf een groep van negentien rakers zich naar het nabijgelegen stadsdeelkantoor om verhaal te halen bij deelraadsvoorzitter Jaensch. Een huismeester (bode) van het stadsdeelkantoor was echter niet gediend van het bezoek en schakelde de politie in, die de krakers arresteerde.

Het pand werd ontruimd tijdens de ontruimingsgolf van dinsdag 21 maart. (zie onderstaand bericht) Afgelopen vrijdag werd het pand herkraakt. Het pand is eigendom van de geliquideerde Evert Hingst. Namens hem treedt Andy Groenewoud op als eigenaar van het pand, maar hij zit momenteel vast voor drugshandel. Op het pand ligt conservatoir beslag, omdat het gebruikt zou worden voor witwaspraktijken.

De ontruiming van vandaag werd uitgevoerd in opdracht van de officier van justitie, en niet van de burgemeester. De fractie van de SP in de stadsraad was niet gediend van de ontruiming, omdat er nog een raadsadres over de eerste ontruiming van het pand loopt. Fractievoorzitter Remine Alberts had liever gezien dat met deze tweede ontruiming was gewacht tot er antwoorden zijn gegeven op de vragen die de fractie stelde over de gang van zaken rondom het pand. Volgens haar wordt de politie nu gebruikt “voor criminele doeleinden”.

Aankomende donderdag (6 april) om 15:00 vindt er een strafzaak plaats tegen de mensen die tijdens de ontruimingsgolf zijn gearresteerd. Voor het pand aan de Van Ostadestraat zijn dat drie krakers en een journalist van RTV Noord-Holland. (Peter Barton)

This entry was posted in v Ostadestraat 137. Bookmark the permalink.